Víno a zdraví

Jak může víno ovlivnit naše zdraví?

 


Vinná réva jako ovoce

 

Již hrozny vinné révy jsou doporučovány pro ovocnou dietu jako nejvhodnější. Obsahují totiž dostatek kalorií, vitaminů, vlákniny, antioxidantů, glycidů a vody. Konzumace hroznů nezvyšuje obsah cukru v krvi a je tedy vhodná i pro diabetiky.

Nestravitelné části ze slupek bobulí stimulují průchod zažívacím ústrojím. Pektin zklidňuje sliznice a složení vinných hroznů má kladný vliv na vývoj střevní mikroflóry, zlepšuje trávení a zvyšuje obranyschopnost organismu.
V hroznech je obsažen draslík, vápník, hořčík, řada vitaminů B, vitamin C. Vitamin E je obsažen pouze v pecičkách.
Šťáva z vinných hroznů snižuje obsah cholesterolu a reguluje cévní tlak.
Důležité jsou polyfenoly obsažené ve slupkách zvláště modrých hroznů. Působí jako antioxidanty lépe, než vitamin E. Odbourávají špatný cholesterol a též snižují možnost vzniku trombózy.


Pravidelné pití vína

 

Samozřejmě je zde myšleno střídmé pití vína, které prospívá zdraví. Doporučená denní dávka je 0,2 litru u žen a až 0,5 litru u mužů.
Pravidelné pití vína v tomto doporučeném množství má příznivý vliv na zdraví člověka, což prokazuje mnoho odborných studií. Působí jako prevence i jako léčba některých chorob.
Víno zpomaluje kornatění cévních stěn, očišťuje organismus od oxidovaného cholesterolu, čímž předchází a zamezuje vzniku srdečních příhod. Má blahodárný vliv na celý kardiovaskulární systém. Brání vzniku krévních sraženin, předchází vzniku trombózy.
Zvyšuje průchodnost krve v cévách, neboť zabraňuje usazování cholesterolu na cévních stěnách. Pravidelné pití vína zejména červeného v doporučeném množství též snižuje riziko ischemické choroby srdeční.

Je též prokázáno, že lidé konzumující pravidelně víno mají menší pravděpodobnost výskytu stařecké demence nebo Alzheimerovy choroby až o 70%!
Překvapující jsou studie o příznivém působení resveratrolu obsaženém ve víně na omezení dělení nádorových buněk a podporu sebezničení zhoubných buněk, což rozšiřuje možnosti vlivu vína na lidské zdraví. Pravidelné pití červeného vína v doporučených dávkách snižuje riziko výskytu rakoviny prostaty. Laboratorní pokusy prokázaly vliv resveratrolu na rakovinotvorné buňky.
Střídmé pití vína také zabraňuje uvolňování vápníku z kostí, čímž omezuje náhlé řídnutí kostí u žen po menopauze (osteoporóza).

Převážná většina příznivých látek pochází z polyfenolů, které jsou obsaženy zejména v červených vínech. Polyfenoly, zejména flavonoidy se do vína uvolňují ze slupek při maceraci rmutu (viz. článek Výroba vína).