Skladování vína

Něco o zacházení s vínem, doporučené teplotě a archivaci

 

Nejprve je nutné rozlišit, zda chceme víno vypít za několik dní nebo několik měsíců, anebo chceme nechat víno dále zrát v lahvi a vychutnat si plnost vyzrálého vína až za několik let.

Nevhodné je skladovat vína, která je lépe vypít mladá, jsou příjemná svou svěžestí, krásnou kyselinkou, ovocností a mnohdy tato vína nejsou schopná se dále rozvíjet. Taková vína nejsou náročná na skladování, několik dní vydrží i na stojanu pro víno při běžné teplotě v místnosti.

Pokud chceme víno otevřít za měsíc a více, doporučujeme umístit jej do chladničky. Postačí běžná chladnička.

Před konzumací je potřeba víno připravit, což znamená vytemperovat na správnou teplotu. Není nic horšího, než podávat např. bílé víno nevychlazené, neboť to zpravidla znamená degradaci chuťového zážitku z vína a doslova zneuctění práce vinaře.
V žádném případě nedoporučujeme víno prudce ochlazovat v mrazničce nebo dokonce červená vína ohřívat v mikrovlnné troubě. Víno nesmí utrpět teplotní šok!

Běžná kuchyňská chladnička má teplotu nastavenou na cca 5°C. Proto jsou pro uskladnění vína v domácích podmínkách ideální domácí chladicí skříně na víno, které lze nastavit na požadovanou teplotu. U dvoukomorových lze nastavit teplotu zvlášť pro bílá vína a odděleně pro vína červená, pokud máme k dispozici jen jeden prostor, nastavíme teplotu pro bílá vína a červená vína před podáváním včas vytemperujeme na požadovanou teplotu.

Pro úplnost uvádíme doporučené teploty pro podávání vína. Nezapomínejme, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C!

 

Druh vína Doporučená teplota
Sekty, šumivá, Champagne 6 – 9°C
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká 9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná 10 – 12°C
Velká, silná bílá vína 10 – 12°C
Elegantní červená 12 – 14°C
Velká těžká červená 14 – 16°C
Červená s vysokým taninem 18 – 20°C
Likérová vína, portská, Sherry 13 – 15°C

                                   

      
 

Archivace vín

 

Skladovat delší dobu lze pouze vína, která mají potenciál dalšího zrání, lze je uchovat i několik let, takže dostanou plnější chuť, budou harmonická, zakulatí se kyselinky a budeme si moci víno lépe vychutnat. Záleží na odrůdě vína, ale i na ročníku. Některé odrůdy červených vín lze nechat dozrát při správném skladování 10 – 20 let.
Víno určené k archivaci je opatřeno korkovou zátkou, aby víno mohlo dýchat a vyvíjet se.
Pokud koupíme více lahví stejného vína, můžeme otevřít nejprve jednu láhev, další otevřít například po dvou letech a můžeme sledovat, jak se změnila chuť.

Rozhodneme-li se pro nákup vína, které chceme uložit pro delší dobu zrání na lahvích, je potřeba se řídit určitými pravidly.
Prvním pravidlem je již zmiňovaná teplota. Vínům je nejlépe v chladném prostředí do 12°C, teplota má být stálá, nevhodné je prostředí s teplotními výkyvy.
Pro dlouhodobé uskladnění vín je zapotřebí dodržovat vlhkost. Doporučuje se 60 - 70%. Nesmí docházet k nadměrnému vysychání zátky. Přeschne-li korek, hrozí nebezpečí, že se k vínu dostane vzduch a víno v lahvi může pak snadno zoxidovat.
Dalším pravidlem je dodržení nižší hladiny osvětlení. Samozřejmě, nejlepší je tma. Víno má pak ideální podmínky pro zrání na lahvi. Naprosto nevhodné jsou místnosti, kam může denní světlo nebo dokonce slunce.
Víno v lahvi ukládáme zásadně vodorovně, korek musí být po dobu skladování zaplavený. Důvodem je opět zamezení vysychání zátky.